Δήλωση του Σωτήρη Ζαριανόπουλου στο περιοδικό Parallaxi για τον Πολιτισμό

O πυρήνας της θέσης και των προτάσεών μας είναι πως ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα. Είναι κοινωνικό αγαθό που αναδεικνύει τη συμμετοχή, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, τη δημιουργία, τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.

Μέσα σε ένα κλίμα σαπίλας πολιτικής αλλά και πολιτιστικής, με προϊόντα υποκουλτούρας, θέλουμε να αναδείξουμε την ανάγκη της πρόσβασης του λαού στα πολιτισμικά αγαθά, ανάπτυξης της λαϊκής δημιουργίας. Με προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών και όχι εκμετάλλευση τους από κυκλώματα και μονοπώλια του πολιτισμού.

Κι αυτό είναι κριτήριο για μια δημοτική αρχή.

Η Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει:

Κατάργηση της ανταποδοτικότητας στις πολιτιστικές δραστηριότητες και τα τμήματα εκμάθησης του Δήμου και των δημοτικών κοινοτήτων . Στήριξη των μικρών μουσικών και θεατρικών σκηνών της πόλης, του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού. Ανάδειξη τους μέσα από τις θεσμοθετημένες εξδηλώσεις όπως τα Δημήτρια κ.λ.π.  Να αξιοποιηθούν το Βαφοπούλειο,το  Κέντρο Ιστορίας, το Μεγάρο Νεδέλκου, όλοι οι διαθέσιμοι χώροι. Να συνδεθούν η δημοτική βιβλιοθήκη και η δημοτική πινακοθήκη με τα σχολεία, να ενισχυθούν από τον Δήμο όλες οι πολιτιστικές δράσεις σ’ αυτά. Ανάδειξη όλων των μνημείων ρωμαϊκής, βυζαντινής, οθωμανικής και νεοελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς με  ελεύθερη πρόσβαση . Να αναδειχτεί η σύγχρονη ιστορίας της πόλης  – να μάθουν και οι νέες γενιές για τη Θεσσαλονίκη των λαϊκών αγώνων.