Παρουσίαση υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

Με μεγάλη συμμετοχή του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση – παρουσίαση των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

Η αίθουσα του κινηματοθέατρου «Αλέξανδρος» γέμισε από εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, αυτοαπασχολούμενους, καλλιτέχνες, επιστήμονες, ανθρώπους του Αθλητισμού κ.ά. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη συνέχεια παρεμβάσεις έκαναν οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι: Ελένη Μπακιρλή, νοσηλεύτρια, μέλος ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και ΓΣ ΑΔΕΔΥ, Άγις Μαυριδόπουλος, αγρότης, Πέτρος Σημάδης, πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Νίκος Ταλέας, μουσικός Νάσια Παλάντζα, φοιτήτρια Ψυχολογίας ΑΠΘ, Θανάσης Σγούρος, μηχανικός Υπολογιστών, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ

Το ψηφοδέλτιο στελεχώνεται από εργαζομένους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, εργάτες και υπάλληλους, εκπαιδευτικούς, υγειονομικούς, μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, καθηγητές Πανεπιστημίου, μικρούς επαγγελματίες και αγρότες, φοιτητές, ανθρώπους των Τεχνών, του Αθλητισμού, απόστρατους. Ανάμεσά τους μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, αλλά και αγωνιστές και αγωνίστριες συνεργαζόμενοι μαζί του.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Επίσης το «παρών» έδωσαν όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους της ΠΕ Θεσσαλονίκης.

 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΣΩΤΗΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

«Με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζουμε σήμερα τους υποψήφιους με το συνδυασμό μας, το συνδυασμό της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στην ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Σήμερα μας δίνεται ακόμα η δυνατότητα να παρουσιάσουμε ορισμένες από τις προτεραιότητές μας, τις διεκδικήσεις και προτάσεις μας για να μπουν πιο δυναμικά στο προσκήνιο οι ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας του τόπου μας.

Στη βάση αυτή μπορούμε και όλο το επόμενο διάστημα να ανταλλάξουμε ιδέες, απόψεις για το πώς θα καταφέρουμε να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί στη διεκδίκηση λύσεων για την ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ).

Γιατί είναι αλήθεια ότι η πόλη μας και η περιοχή μας έχει πολλές ομορφιές, μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό, νέους ανθρώπους με όνειρα και προσδοκίες, αλλά και μεγάλα προβλήματα.

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Είναι γνωστό ότι η “Λαϊκή Συσπείρωση” είναι ο συνδυασμός που στηρίζει το ΚΚΕ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αυτό αποτελεί εγγύηση για τη σταθερότητα, τη μαχητικότητα με την οποία θα παλέψουμε για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων.

Ταυτόχρονα αποτελεί εγγύηση για το ότι έχουμε ανοιχτή μια μεγάλη αγκαλιά για τους εργάτες και υπαλλήλους, τους μικρούς επαγγελματίες, τους μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες, τους μικρομεσαίους αγρότες, για όλους όσους μας ενώνουν τα κοινά συμφέροντα. Δεν χωρίζουμε τον κόσμο ανάλογα με το τι ψήφισε στο παρελθόν, δεν βάζουμε ταμπέλες. Μπορούμε να συναντηθούμε στους αγώνες και στην κάλπη ακόμα και αν δε συμφωνούμε σε όλα, αλλά συμφωνούμε ότι κάτι πρέπει να γίνει, να αλλάξουν τα πράγματα.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Δέσμευσή μας είναι ότι, όπως και το προηγούμενο διάστημα, θα έχουμε στο επίκεντρο της προσπάθειάς μας, των διεκδικήσεων μας:

Τις πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, τα ανθρώπινα ωράρια και συνθήκες εργασίας για όλους και ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στα εμπορικά καταστήματα, στις επιχειρήσεις εστίασης και στον τουρισμό, στα εργοστάσια των τροφίμων και συνολικά της μεταποίησης, στις κατασκευές, στους κλάδους δηλαδή όπου εργάζονται τώρα εκατοντάδες χιλιάδες στην Περιφέρειά μας. Αλλά και ευρύτερα για όλους όσοι είδαν το πραγματικό τους εισόδημα να μειώνεται δραματικά τα προηγούμενα χρόνια. Επισημαίνουμε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και για ειδικευμένους εργαζόμενους και για μισθωτούς επιστήμονες που εργάζονται σε κλάδους με υψηλή παραγωγικότητα, με ένα καλύτερο εισόδημα, βλέπουν όμως να ανοίγει διαρκώς η ψαλίδα ανάμεσα στο τι παράγουν και στο τι καρπώνονται με τη μορφή του μισθού. Βλέπουν να μειώνεται το εισόδημά τους από τη φοροληστεία.

Και για αυτά έχει λόγο η Περιφέρεια. Γιατί π.χ. δεν γίνεται να κατευθύνεις επιδοτήσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα και του τουρισμού και ταυτόχρονα να μη λες κουβέντα για τις συνθήκες γαλέρας με τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι, μεταξύ τους πολλές γυναίκες, ιδιαίτερα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Δεν γίνεται να λες ότι προτεραιότητά σου είναι η αλληλεγγύη στον άνθρωπο και να στηρίζεις την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την επέκταση του ωραρίου με τις λεγόμενες Λευκές Νύχτες.

Ταυτόχρονα θα έχουμε στο επίκεντρο της προσοχής μας τη στήριξη των ανέργων με αξιοπρεπή κάλυψη για όλο το διάστημα της ανεργίας, αλλά και διεκδικώντας όλες τις απαραίτητες προσλήψεις στην Παιδεία, στην Υγεία, σε άλλους κρίσιμους τομείς. Όπως η στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας που γονατίζουν από την έλλειψη προσωπικού, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διεκπεραιωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι στην παραγωγή των έργων, οι υγειονομικοί και περιβαλλοντικοί έλεγχοι. Τα προγράμματα ληξιπρόθεσμης εργασίας και κατάρτισης, τα οποία διαχειρίζεται η Περιφέρεια και με τα οποία επί της ουσίας στηρίζονται οι μεγάλες επιχειρήσεις, δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα, δεν μπορούν να αναστρέψουν to brain drain.

Φίλες και φίλοι,

Ζήτημα πρώτης γραμμής τόσο για το ΚΚΕ όσο και για το συνδυασμό της “Λαϊκής Συσπείρωσης” είναι η στήριξη του εισοδήματος των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων που πνίγονται από τα χρέη, τα χαράτσια, την υψηλή φορολογία και τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, τους φόρους που επιβάλλονται και μέσω της Τοπικής Διοίκησης. Όσοι εξασφαλίζουν ένα καλύτερο εισόδημα συνήθως εργάζονται ώρες ατελείωτες, στερούνται πολλές φορές το δικαίωμα στην ανάπαυση και στις διακοπές, έχουν αυξημένο άγχος.

Ειδικά για τους μικρομεσαίους αγρότες στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους για αξιοπρεπείς κατώτερες εγγυημένες τιμές, για χαμηλές τιμές αγροτικών εφοδίων, για αφορολόγητο πετρέλαιο, για πραγματική κάλυψη της παραγωγής τους από το διαρκή κίνδυνο να καταστραφεί αυτή από νεροποντές, χαλαζοπτώσεις, παγωνιές, αρρώστιες. Αποκαλύπτουμε την ουσία της ΚΑΠ, που είναι η στήριξη άμεσα και έμμεσα των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, η συγκέντρωση της παραγωγής σε λίγα χέρια, αλλά και τα αποτελέσματά της με τους περιορισμούς στην παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Αναφερόμαστε στα παραπάνω γιατί η Περιφέρειά μας είναι πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποί της και το εισόδημα είναι η βάση για το επίπεδο ζωής όλων μας. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν και απαιτείται πραγματικός αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, ενώ έχουν συνυπογράψει πολιτικά όλοι οι υπόλοιποι συνδυασμοί που διεκδικούν την ψήφο και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Φίλες και φίλοι,

Δέσμευσή μας ακόμα είναι ότι θα έχουμε στο επίκεντρο των διεκδικήσεων και προτάσεών μας όλα τα απαραίτητα έργα και υποδομές που λείπουν τώρα από την ΠΕ Θεσσαλονίκης. Έργα και υποδομές όπως η αντισεισμική θωράκιση και η αντιπλημμυρική προστασία που είτε δεν θεωρούνται “επιλέξιμα” από την ΕΕ και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα το οποίο αποτελεί τμήμα του γνωστού ΕΣΠΑ, είτε κόβονται και ράβονται στα μέτρα του προϋπολογισμού της Περιφέρειας που δεν επαρκεί για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες.

Όσα γίνονται συνήθως γίνονται κατόπιν εορτής, μετά από καταστροφές, καθυστερούν, τα χρυσοπληρώνουμε. Ταυτόχρονα δεν εντάσσονται σε έναν ολοκληρωμένο περιφερειακό σχεδιασμό με διασφαλισμένη κρατική χρηματοδότηση.

  • Για παράδειγμα αντιπλημμυρικά έργα γίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ η χρηματοδότηση για όλο τον άξονα του ΠΕΠ, στον οποίο εντάσσονται αυτά τα έργα, είναι της τάξης των 78 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί ούτε για μια Περιφερειακή Ενότητα. Εμείς δεν υιοθετούμε τους πανηγυρισμούς για ορισμένα έργα που έχουν ανακοινωθεί ή υλοποιηθεί εν μέρει όπως στο Δ. Θερμαϊκού, γνωρίζουμε ότι συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικά προβλήματα όπως π.χ στο Δ. Βόλβης και δεσμευόμαστε ότι θα διεκδικήσουμε όλα όσα είναι απαραίτητα, αλλά και να γίνει επιτέλους μια ολοκληρωμένη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο τόσο για το Πολεοδομικό όσο και για την ύπαιθρο της ΠΕ.
  • Ακόμα η αντισεισμική θωράκιση, με τον απαραίτητο προσεισμικό έλεγχο όλων των δημόσιων κτιρίων και ειδικά των σχολείων και την ενίσχυση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας, βρίσκεται στα “αζήτητα” του ΕΣΠΑ, του ΠΕΠ, των τεχνικών προγραμμάτων των δήμων. Γιατί, ως γνωστό, αν ενισχύσεις αντισεισμικά ένα σχολείο, μετά δεν μπορείς να του βάλεις διόδια, για να πλουτίζουν οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι. Ο εφησυχασμός που προσπάθησε να περάσει μετά την τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας τόσο ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας όσο και η αντιπεριφερειάρχης κ. Πατουλίδου μόνο ανησυχία προκαλεί αφού δεν ανταποκρίνεται στις τραγικές ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα που επισήμαναν ειδικευμένοι επιστήμονες σε σειρά εκδηλώσεων όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και σε αυτή που διοργανώσαμε πριν δύο μήνες στο ΤΕΕ.

Φίλες και φίλοι,

Στις προτεραιότητές μας επίσης βρίσκονται απαραίτητα έργα:

  • Για την προστασία του περιβάλλοντος με την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων και ελέγχων για τα ποτάμια μας, τις λίμνες μας, το Θερμαϊκό. Για αντιπυρική προστασία, με ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία και αναβάθμιση του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου. Για να δοθεί άμεση λύση με το πρόβλημα της δυσοσμίας στη δυτική πλευρά της πόλης, στο Δ. Ευόσμου – Κορδελιού.
  • Ακόμα για να λειτουργούν σωστά οι ΧΥΤΑ, η αποκομιδή απορριμμάτων, να ενισχυθεί η ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή. Από τα πάνω από 800 εκατ. ευρώ που έχουν δοθεί πανελλαδικά για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μόνο 100 έχουν δοθεί για να στηριχθεί η ανακύκλωση στην πηγή. Η πρόβλεψη που υπάρχει για λειτουργία 2 μονάδων ΜΕΑ με ΣΔΙΤ που θα επεξεργάζονται σύμμεικτα απορρίμματα των πράσινων κάδων στην ΠΕ μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, διότι κουβαλάει σαν “ουρά” την επικίνδυνη καύση των υπολειμμάτων, δρα ανταγωνιστικά στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, ενώ θα επιβαρύνει με επιπλέον κόστος τους δημότες όλης της περιοχής για να πλουτίζουν οι εταιρείες που θα αναλάβουν τη διαχείριση.
  • Για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού συστήματος και των ΕΕΛ σε όλη την ΠΕ, έτσι ώστε να καλυφθούν όλα τα χωριά. Αλλά και για ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων έργων για να έχουμε επάρκεια σε φθηνό και ποιοτικό νερό παντού, όχι με αρσενικό και απανωτά χαράτσια όπως γίνεται π.χ. σε περιοχές του Δ. Δέλτα. Όσον αφορά την ΕΥΑΘ, η καθυστερημένη ένταξη του έργου ανάπτυξης της ΕΕΝ στο ΠΕΠ, δεν απαλλάσσει από τις διαχρονικές τους ευθύνες κυβερνήσεις και Τοπική Διοίκηση. Η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι στο έδαφος ενός συστήματος στο οποίο το νερό είναι εμπόρευμα και η ΕΥΑΘ λειτουργεί με γνώμονα την καπιταλιστική κερδοφορία, αυτοί θα ασκούσαν φιλολαϊκή διαχείριση, κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Την ώρα που έπρεπε να διασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του αγωγού της Αραβησσού, αυτοί πανηγύριζαν στο αναπτυξιακό συνέδριο για την κερδοφορία της ΕΥΑΘ ΑΕ. Και πριν λίγες μέρες προχώρησαν σε ιδιωτικοποίηση άλλου ενός 25% από το μετοχικό πακέτο, με αποτέλεσμα να ακούγονται πλέον γραφικά τα παχιά λόγια των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στην πόλη και στην Περιφέρεια ότι διασφάλισαν το δημόσιο χαρακτήρα του νερού.
  • Ακόμα για παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο, μεγάλα τμήματα του οποίου βρίσκονται σε τραγική κατάσταση, τόσο από άποψη οδοστρώματος, ασφάλειας αλλά και ηλεκτροφωτισμού. Στο επίκεντρο της προσοχής μας θα έχουμε την ολοκλήρωση των κόμβων στο δυτικό τμήμα της Περιφερειακής, αλλά και απαραίτητες παρεμβάσεις στο ανατολικό τμήμα που έχει σχεδιαστεί για πολύ μικρότερους κυκλοφοριακούς φόρτους. Ενισχύουμε τον αγώνα για να μην παραχωρηθεί η Εγνατία Οδός σε ιδιώτες και για να μη γεμίσει με διόδια όπως του Ωραιοκάστρου, όπως είναι το σχέδιο της κυβέρνησης στο οποίο συμφωνεί και η διοίκηση Τζιτζικώστα.
  • Ζήτημα πρώτης γραμμής για εμάς είναι να προχωρήσουν γρήγορα αναγκαία έργα όπως το Μετρό και οι επεκτάσεις προς τα Δυτικά και την Τούμπα και τις όμορες περιοχές του Δ. Πυλαίας και ταυτόχρονα να μην τα χρυσοπληρώνουμε άμεσα και έμμεσα με την πολλαπλή φορολογία, τα ακριβά εισιτήρια, τα διόδια. Επεκτάσεις που έπρεπε να είχαν σχεδιαστεί και δρομολογηθεί από χρόνια και πρέπει να ολοκληρωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα και όχι σε 10 και 20 χρόνια.
  • Ταυτόχρονα διεκδικούμε άμεση βελτίωση της απαράδεκτης κατάστασης στις αστικές συγκοινωνίες με ενίσχυση των γραμμών, σύγχρονα λεωφορεία, οδηγούς, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, μείωση του εισιτηρίου, μέτρα επιδότησης του κόστους για τη μεταφορά των εργαζόμενων από και προς τη δουλειά.
  • Ακόμα έργα για την ανάπτυξη των υποδομών Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, χωρίς ΣΔΙΤ, που αποδεδειγμένα κοστίζουν σχεδόν τρεις φορές πάνω από το συμβατικό τρόπο δημοπράτησης και κατασκευής.
  • Έργα για την αναβάθμιση των χώρων πρασίνου, αξιοποίησης των όποιων ελεύθερων χώρων, αξιοποίησης και απομάκρυνσης στρατοπέδων από τον αστικό ιστό. Προγράμματα που διαχειρίζεται η Περιφέρεια, όπως η Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, δεν επαρκούν για να αλλάξουν την άσχημη κατάσταση. Αυτό που επιδιώκουν να κάνουν είναι μια ελάχιστη άμβλυνση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πολιτική εμπορευματοποίησης κάθε σπιθαμής γης, η εγκατάλειψη και υποβάθμιση των όποιων πάρκων και χώρων πρασίνου κλπ. Οι πανηγυρισμοί κυβέρνησης και διοίκησης Περιφέρειας για τη μερική απόδοση και χρηματοδότηση των έργων στο πρώην στρατόπεδο του Π. Μελά να μην εφησυχάσουν κανέναν. Χρειάζεται αγώνας για να διασφαλιστεί κρατική χρηματοδότηση, προσλήψεις, να μην επεκταθούν εμπορικές χρήσεις και ΣΔΙΤ!
  • Όσον αφορά την ανάπλαση της ΔΕΘ και του παραλιακού μετώπου της πόλης επισημαίνουμε ότι ο λαός της περιοχής πρέπει να κρατάει μικρό καλάθι γιατί αφ’ ενός υπάρχει πείρα από το ότι τα λεγόμενα μεγάλα “εμβληματικά” έργα δεν άλλαξαν τη ζωή μας και από την άλλη τα χρυσοπληρώνουμε και στερούμαστε πόρους που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε σχολεία, σε Νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς, σε υποδομές πολιτικής προστασίας. Και για τα δύο πολύ σημαντικά ζητήματα θεωρούμε ότι απαιτούνται παρεμβάσεις, τοποθετούμαστε συγκεκριμένα και καταθέτουμε στο λαό της πόλης ένα διεκδικητικό πλαίσιο για να μπουν στη συζήτηση οι μεγάλες ανάγκες μιας πόλης που ασφυκτιά από την έλλειψη χώρων πρασίνου, υποδομών Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, φοιτητικών εστιών, χώρων στάθμευσης κλπ.

Αυτές είναι ορισμένες απ’ τις προτεραιότητές μας για βασικά ζητήματα που επηρεάζουν το επίπεδο ζωής μας. Για τις μεγάλες ελλείψεις είναι συνυπεύθυνοι τόσο η διοίκηση Τζιτζικώστα όσο και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκλεκτός της οποίας είναι ο κ. Γιαννούλης, οι οποίοι βέβαια συγκλίνουν στα βασικά και ουσιαστικά ζητήματα. Όπως είναι για παράδειγμα οι μίζεροι για το λαό μας προϋπολογισμοί της Περιφέρειας λόγω της υποχρηματοδότησης από το κεντρικό κράτος, όπως είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ για μια συγκεκριμένη ιεράρχηση έργων και παρεμβάσεων με βασικό κριτήριο την άμεση ή έμμεση υποστήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων και ομίλων.

Η αντιπαράθεση που προσπαθεί να κάνει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη διοίκηση της Περιφέρειας που πρόσκειται στη ΝΔ, περί ταχύτητας απορρόφησης των κονδυλίων, είναι πραγματικά άσφαιρη. Και αυτό γιατί συμφωνούν σε όλες τις στρατηγικές κατευθύνσεις, ενώ ήταν τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έδινε συγχαρητήρια στη διοίκηση Τζιτζικώστα μπροστά στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας που έγινε πριν ένα χρόνο.

Από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα εργατικά – λαϊκά στρώματα και τις μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές, αποδεικνύεται ότι η πρωτιά στην απορροφητικότητα “αναπτυξιακών” κονδυλίων από το ΕΣΠΑ που καταγράφεται τόσο συνολικά για τη χώρα μας σε επίπεδο ΕΕ όσο και για την ΠΚΜ σε επίπεδο Ελλάδας, βασικά εξυπηρετεί επιχειρηματικούς σχεδιασμούς και μπαλώνει ορισμένες τρύπες, κατευθύνει ορισμένα ψίχουλα για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα λεγόμενα αναπτυξιακά ευρωπαϊκά κονδύλια προέρχονται από τη βαριά φορολογία των εργατικών και ευρύτερα λαϊκών στρωμάτων στη χώρα μας, σε όλη την ΕΕ.

Φίλες και φίλοι,

Με ισχυρό ΚΚΕ και “Λαϊκή Συσπείρωση” θα μπει στο προσκήνιο πιο δυναμικά η προοπτική μιας ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρο τους εργαζομένους, τους μικρούς επαγγελματίες και αγρότες, τις πραγματικές δυνατότητες του τόπου μας και όχι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Έτσι θα μπορούσε να απογειωθεί η αγροτική παραγωγή, η βιομηχανία μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, μετάλλου και μηχανημάτων, άλλοι δυναμικοί κλάδοι στους οποίους υπάρχει παραγωγική υποδομή στην Περιφέρεια. Έτσι θα μπορούσε να απογειωθεί η βασική και συνδυασμένη έρευνα, η καινοτομία, με διασφαλισμένη χρηματοδότηση και σύνδεση με της ανάγκες της κοινωνικής παραγωγής και όχι τις εφήμερες ανάγκες της αγοράς.

Έτσι θα μπορούσαν να βρουν δουλειά χιλιάδες εργαζόμενοι, επιστήμονες από όλες τις ειδικότητες, με αξιοπρεπές εισόδημα και διασφαλισμένο ελεύθερο χρόνο και μάλιστα έχοντας στην ευθύνη τους το σχεδιασμό, την υλοποίηση, τον έλεγχο της παραγωγής.

Είναι προφανές ότι σε αυτό το δρόμο δεν θα υπήρχε ανάγκη για εισαγωγή προϊόντων που μπορούμε να παράγουμε και μάλιστα ανώτερης ποιότητας. Είναι προφανές ότι σε αυτό το δρόμο βιομηχανίες όπως η ΕΛΒΟ και η ΕΒΖ δεν θα απαξιώνονταν και δεν θα έκλειναν.

Είναι προφανές επίσης ότι σε αυτόν το δρόμο δεν θα δίνονταν στους επιχειρηματικούς ομίλους ο ορυκτός πλούτος της περιοχής , ο χρυσός, με όλους τους κινδύνους που συνοδεύουν μια καπιταλιστική εξορυκτική επένδυση με στόχο το κέρδος.

Σε αυτόν το δρόμο θα μπορούσαμε να δώσουμε απάντηση στο εκβιαστικό δίλημμα κυβερνήσεων και πολυεθνικών “τη δουλειά σου ή τη ζωή σου, το μέλλον σου”.

Ειδικά για το ζήτημα του χρυσού, ο λαός της περιοχής έχει μια μεγάλη ευκαιρία να τιμωρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε περιφερειακό και κεντρικό επίπεδο για το γεγονός ότι συνεχίζει την παράδοση του ορυκτού πλούτου, για το γεγονός ότι λεηλάτησε ψήφους και συνειδήσεις λέγοντας παχιά λόγια, δίνοντας υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Φίλες και φίλοι,

Ζήτημα πρώτης γραμμής για το ΚΚΕ και τη “Λαϊκή Συσπείρωση” είναι επίσης η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας. Και θεωρούμε ότι χρηματοδότηση δεν μπορεί να δίνεται αν και εφόσον αυτή συνδέεται με κάποιο επιχειρηματικό project στον τομέα του τουρισμού, αν μπορεί να ενισχύσει το ρεύμα του λεγόμενου city break τουρισμού. Αυτή είναι η “κουλτούρα” τόσο της διοίκησης της Περιφέρειας όσο και των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικά όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, το δήθεν φιλοπολιτιστικό του προφίλ τσαλακώθηκε ανεπανόρθωτα με την επίθεσή του, τα ψέματα, τις άμεσες και έμμεσες απειλές προς τους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ που βρίσκεται εδώ απέναντι.

Όσον αφορά τον τουρισμό θεωρούμε ότι τις ομορφιές όλης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πρέπει να τις απολαμβάνουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, η νεολαία που τώρα αδυνατούν, σε ένα μεγάλο ποσοστό κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Να έχουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο συγκροτημένα δικαιώματα και όχι να χτίζονται “τουριστικά θαύματα” πάνω σε μισθούς πείνας, συνθήκες γαλέρας. Ταυτόχρονα να μπορεί να στηριχθεί η υποδοχή των επισκεπτών με έργα υποδομής και συγκεκριμένο σχεδιασμό και να μη γίνεται εφιάλτης η λεγόμενη βραχυχρόνια μίσθωση για νέους ανθρώπους, φοιτητές και νέα ζευγάρια που δυσκολεύονται να βρουν χώρους προς ενοικίαση και χρυσοπληρώνουν αμφιβόλου ποιότητας διαμερίσματα.

Να μπει τελικά φρένο σε μια τουριστική ανάπτυξη που κοιτάει στην τσέπη και όχι στο πώς θα γίνει γέφυρα πραγματικής φιλίας, γνωριμίας και συνεργασίας των λαών των Βαλκανίων και όχι μόνο.

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Διοίκηση της Περιφέρειας, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιοι που στηρίζονται από άλλα αστικά κόμματα μέχρι και από τη Χρυσή Αυγή συμφωνούν στην ταχύτερη μετατροπή της Περιφέρειας μας και της Θεσσαλονίκης, του λιμανιού μας, σε “πύλη εισόδου” προς τα Βαλκάνια, αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, επιχειρηματικών πλάνων μεγάλων ομίλων στην Ενέργεια, στις μεταφορές, σε άλλους κλάδους.

Είναι αυτοί οι σχεδιασμοί και επιχειρηματικά συμφέροντα που καθιστούν τα Βαλκάνια και τη Βόρεια Ελλάδα κόμβο αντιθέσεων – αντιπαραθέσεων μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που φέρνουν πιο κοντά μεγάλους κινδύνους για όλους τους λαούς της περιοχής.

Είναι οι σχεδιασμοί ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που έφεραν στο προσκήνιο και τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ στην ουσία της οποίας συμφωνούν όλοι οι άλλοι συνδυασμοί στην Περιφέρεια, εκτός του συνδυασμού που στηρίζει το ΚΚΕ.

Και η ουσία προφανώς δεν βρίσκεται στο όνομα, αλλά στην ενίσχυση αυτού του δολοφονικού μηχανισμού του ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, του βασικού παράγοντα αποσταθεροποίησης. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι τέτοιες μέρες πριν 20 χρόνια, το ΝΑΤΟ, αξιοποιώντας τα εδάφη, τις εγκαταστάσεις, τον εναέριο χώρο της χώρας μας, άρχισε τους βομβαρδισμούς απέναντι στην τότε Γιουγκοσλαβία, διαλύοντας τις υποδομές της χώρας, χτυπώντας σχολεία, νοσοκομεία, άμαχο πληθυσμό.

Γι’ αυτό κατ’ αρχάς αυτή η συμφωνία είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη για όλους τους λαούς της περιοχής. Είναι επίσης απαράδεκτη γιατί συντηρεί τα ανιστόρητα περί “Μακεδονικής γλώσσας” και “Μακεδονικής ιθαγένειας” ακριβώς για να συντηρούνται αλυτρωτισμοί, να αλληλοτροφοδοτούνται εθνικισμοί που μπορούν να αξιοποιηθούν από μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στην τακτική του “διαίρει και βασίλευε” στα Βαλκάνια, αν και όποτε χρειαστεί για να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί τους.

Το ποιος κρύβεται πίσω από τη συμφωνία αποκαλύπτεται τόσο από τα συνεχόμενα συγχαρητήρια του κ. Πάιατ, επικεφαλής της αμερικάνικης διπλωματίας και αξιωματούχων της ΕΕ, αλλά και από την επίσκεψη του πρωθυπουργού προ λίγων ημερών στα Σκόπια συνοδεία των στελεχών των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας μας.

Για να αποσπάσει τη στήριξη του λαού σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι υποψήφιοί της διαφημίζουν τα δήθεν “οφέλη” που θα έχει τάχα από τη “συνανάπτυξη” των Βαλκανίων, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όμως έχουμε πείρα:

Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν ωφελήθηκαν ούτε θα ωφεληθούν από τις επενδύσεις μεγάλων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων στη γείτονα και γενικότερα στα Βαλκάνια. Πέρα από το γεγονός ότι η μετανάστευση επιχειρήσεων τα προηγούμενα χρόνια άφησε χιλιάδες ανέργους και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι χαμηλότεροι μισθοί στις βαλκανικές χώρες αξιοποιήθηκαν για τη συμπίεση των μισθών στη χώρα μας, συμπίεση που επικυρώθηκε με το μνημονιακό πλαίσιο των προηγούμενων χρόνων.

Ταυτόχρονα, η ενεργειακή φτώχεια αφορά ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά, την ώρα που το ενεργειακό δίκτυο επεκτείνεται, περνάν αγωγοί όπως ο TAP από την περιοχή μας. Οι επενδύσεις σε μεταφορικές και ενεργειακές υποδομές για τη διασύνδεση των βαλκανικών χωρών, αλλά και τα 200 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε ο Τσίπρας στους επιχειρηματικούς ομίλους ως “μαγιά” για το ταμείο της “συνανάπτυξης” είναι πόροι που θα στερηθεί ο λαός της περιοχής για την κάλυψη των διευρυμένων κοινωνικών αναγκών.

Φίλες και φίλοι,

Με δυνατό ΚΚΕ και “Λαϊκή Συσπείρωση” μπορεί να ενισχυθεί το πραγματικό αντίπαλο δέος στο φασισμό και στην ακροδεξιά.

Έτσι μπορεί να γκρεμιστεί από την τρίτη εκλογική θέση η Χρυσή Αυγή, να παραμείνει εκλογικά η “Λαϊκή Συσπείρωση” πάνω από τη Χρυσή Αυγή στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, αλλά και να χωθούν στις τρύπες τους αυτοί που πρόδωσαν αμέτρητες φορές το λαό μας. Όπως τότε που οι πολιτικοί τους πρόγονοι παρέδιδαν στους Γερμανούς ναζί, στους Ιταλούς και Βούλγαρους φασίστες τη Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη, το λαό μας. Όπως τότε που έβαζαν κουκούλες και κατέδιδαν στους κατακτητές, πατριώτες που πάλευαν για την απελευθέρωση, που οδηγούσαν τους κατακτητές σε θηριωδίες όπως το μπλόκο της Καλαμαριάς και το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη.

Όπως τώρα που δεν λεν κουβέντα για τους εργαζομένους, για τα δικαιώματα της νέας γενιάς, αλλά στέκονται “κλαρίνο” στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και στο πιο ισχυρό τμήμα του ελληνικού κεφαλαίου, του εφοπλιστικού.

Φίλες και φίλοι,

Το όνομα του συνδυασμού μας δεν είναι τυχαίο. Πιστεύουμε πραγματικά ότι μόνο μια ευρεία κοινωνική – λαϊκή συσπείρωση μπορεί σήμερα να “ταράξει τα νερά”, να διεκδικήσει πραγματικές λύσεις στα προβλήματα, να ανοίξει το δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.

Έχουμε τη δυνατότητα με ένα καλό αποτέλεσμα, να εκλέξουμε περισσότερους περιφερειακούς συμβούλους και εδώ στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι θα μπορέσουν να έχουν τη δική του συμβολή τόσο στην ανάδειξη των προβλημάτων του λαού της περιοχής όσο και στη διατύπωση προτάσεων για τη διεκδίκηση συγκεκριμένων λύσεων.

Γιατί όσο δεν έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για ριζικές ανατροπές σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο Περιφέρειας, έχει μεγάλη σημασία το ποιος μπορεί να ασκήσει αξιόπιστα πραγματική αντιπολίτευση από την πλευρά των συμφερόντων των εργαζόμενων, της νεολαίας.

Με ισχυρό ΚΚΕ και “Λαϊκή Συσπείρωση” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μπορούμε να κάνουμε τη πραγματική διαφορά, για να δυναμώσει ο αγώνας, η ελπίδα, να ανοίξει ο δρόμος για τη ριζική αλλαγή πορείας που έχει ανάγκη ο λαός μας, η νεολαία».


 

 

ΟΜΙΛΙΑ ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΑΚΙΡΛΗ

Συντρόφισσες- σύντροφοι , φίλες- φίλοι, σήμερα πραγματικά είναι μια μέρα γιορτής αφού παρουσιάζεται το ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας της Κ. Μακεδονίας. Είναι όμως απαραίτητο και ίσως πάρα πολύ διαφορετικό, να ενημερωθείτε και για το έργο της απερχόμενης Διοίκησης της Περιφέρειας, πάνω σε θέματα που αφορούν την Υγεία. Στην πράξη η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας από προγράμματα ΕΣΠΑ χρηματοδότησε την δημιουργία και την ανακαίνιση κάποιων δημόσιων κτηρίων. Όμως όταν αυτό γίνεται αποσπασματικά χωρίς κεντρικό σχεδιασμό για το σύνολο των αναγκών έχει ως αποτέλεσμα να χτιστούν καινούργια χειρουργεία στο ΑΧΕΠΑ , που όμως από τις 6 αίθουσες λειτουργούν μόνο οι 5, από τις 4 που ανακαινίζονται να είναι αβέβαιο αν μπορούν να λειτουργήσουν κι αυτό γιατί δεν υπάρχει προσωπικό ιατρικό και νοσηλευτικό. Παραδόθηκαν καινούργια πλυντήρια που και αυτά δεν λειτουργούν, αφού δεν υπάρχει προσωπικό να τα λειτουργήσει. Στην ΠΦΥ υπήρξε χρηματοδότηση για την δημιουργία του Δημοτικού Ιατρείου Τριανδρίας, για ανακαίνιση κάποιων Κ.Υ. που όμως όλα αυτά επιβεβαίωναν τις θέσεις του ΚΚΕ ότι δηλαδή ΠΦΥ δεν μπορεί να υπάρξει με μπαλώματα, χωρίς ενιαία αντιμετώπιση , που σημαίνει πρόληψη , ενημέρωση όχι καμπανιακής μορφής, εμβολιασμοί , οδοντιατρική κάλυψη, ιδιαίτερη φροντίδα για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως είναι Ρομά , πρόσφυγες, ΑΜΕΑ, υπερήλικες, παιδιά. Σε όλα αυτά πραγματικά η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας στάθηκε αρωγός της αντιλαϊκής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, βάζοντας πλάτες στο να χρηματοδοτήσει την ακραία φτώχια έτσι ώστε να μην υπάρξει κοινωνική αναταραχή αλλά ταυτόχρονα να κόβονται κορδέλες από χαμογελαστά πρόσωπα, αποδεικνύοντας μπροστά στις κάμερες πόσο φιλάνθρωποι και ευαίσθητοι είναι. Η χρηματοδότηση ΜΚΟ , οι ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν για τον καρκίνο του μαστού, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, δε βοήθησαν αρκετά στο πρόβλημα , αφού τα ραντεβού για προληπτικό έλεγχο για το μαστό συνεχίζουν να 1 είναι πολύμηνα, δε βοήθησαν κατά καιρούς ώστε να υπάρχουν φάρμακα απαραίτητα για τους οροθετικούς . Συντρόφισσες- σύντροφοι , φίλες – φίλοι, ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου από τα κουνούπια. Υπήρξαν πολλά κρούσματα, κάποια θανατηφόρα και παρά τους αεροψεκασμούς που έγιναν το πρόβλημα παραμένει. Ακόμα αρκετοί Δήμοι είναι σε καραντίνα έτσι ώστε να αποκλείουν μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού από την αιμοδοσία, που ξέρουμε όλοι πόσο ανάγκη υπάρχει για αίμα. Κι αυτό θα συνεχιστεί όταν την ευθύνη έχουν ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες προσπαθούν να έχουν περισσότερο κέρδος. Και εδώ μπαίνει πραγματικά ποιες προτεραιότητες βάζει η περιφέρεια, όταν ακολουθεί πιστά τις οδηγίες της Ε.Ε. με όλο το νομοθετικό πλαίσιο, με όλους τους μνημονιακούς νόμους. Δυστυχώς η Περιφέρεια της Κ. Μακεδονίας είναι από τις πιο φτωχές με μεγάλο ποσοστό ανεργίας και φτώχιας. Θεωρεί την υγεία, αφού υπερασπίζεται με σθένος το συγκεκριμένο οικονομικό μοντέλο, κόστος. Γι’ αυτό και βάζει πλάτη έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τόσο όσο χρειάζεται για να υπάρχουν εργατικά χέρια . Σ’ αυτό το δρόμο που θεωρούν τη ζωή μας εμπόρευμα , σ’ αυτό το δρόμο που εγκλωβίζει ανθρώπινες ψυχές σε Hot spot, που περιμένει από ΕΣΠΑ δηλαδή κρατήσεις όλων των ευρωπαϊκών λαών που βυθίζονται στη φτώχεια , λέμε ΟΧΙ. Μπροστά είναι οι σύγχρονες ανάγκες μας . Με κοινό κριτήριο για όσες κάλπες κι αν στηθούν λέμε δυνατό ΚΚΕ. Λέμε κόκκινη ψήφο παντού γιατί αυτό είναι το αποκούμπι μας, αυτό είναι το μέλλον μας, αυτό το κόμμα είναι που βρίσκεται πάντα μπροστά στους αγώνες, δίπλα στην εργατική τάξη.


 

ΟΜΙΛΙΑ ΑΓΗ ΜΑΥΡΙΔΟΠΟΥΛΟΥ

Σύντροφοι και συντρόφισσες, Φίλοι και φιλές, Το πρόβλημα των χαμηλών τιμών παραγωγού για το σύνολο, σχεδόν, των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων τις οποίες επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι που, σε συνδυασμό με το υπερδιογκωμένο κόστος παραγωγής, τις συνεχιζόμενες περικοπές στις επιδοτήσεις / ενισχύσεις, τη μείωση της παραγωγής λόγω ζημιών από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες, τα φορολογικά, ασφαλιστικά κι άλλα χαράτσια, αποδεκατίζουν το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων. Είναι αυτά που έβγαλαν τους αγρότες και κτηνοτρόφους τα τελευταία χρόνια στους δρόμους στα μπλόκα. Αυτό που καταφέραμε μέσα από τους αγώνες των αγροτών όλα αυτά τα χρόνια ήταν να ξεκαθαρίσουμε τους δυο δρόμους που υπάρχουν στο αγροτικό κίνημα, να ξεδιαλύνουμε ποιος είναι ο πραγματικός μας αντίπαλος και να κατανοήσουμε από που πηγάζει αυτή η αγροτική πολιτική, της Ε.Ε τα τελευταία 40 χρόνια. Επίσης διαπιστώσαμε με ποιους είμαστε σύμμαχοι αλλά και ποιοι βρίσκονται απέναντι μας. Γιαυτό το λόγο οι μικρομεσαίοι αγρότες, οι νέοι αγρότες, που παλεύουν και αγωνίζονται για το ψωμί τους, που βασανίζονται από αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική πρέπει να σταθούν με το κεφάλι ψηλά και να στηρίξουν το ΚΚΕ παντού, τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στην περιφέρεια και στους δήμους. Το ΚΚΕ ποτέ δεν κορόιδεψε για να ψαρέψει κάποιες ψήφους. Όσο πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού τόσο πιο ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στις κυβερνήσεις, περιφερειάρχες και δημάρχους που είναι τα καλά παιδιά των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Για να ακουστεί δυνατά η φωνή των λαϊκών διεκδικήσεων για έργα και υποδομές και στην ύπαιθρο , υπηρεσίες προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Το ΚΚΕ είπε την αλήθεια για τις συνέπειες που θα έχει για τον λαό η ένταξη της χώρας στην ΕΕ και αντιπαλεύει τα μεγάλα συμφέροντα που αυτή υπηρετεί. Είπε την αλήθεια για την ΕΟΚ, την ΟΝΕ και την ΚΑΠ ,τις επιδοτήσεις και τις αναδιαρθρώσεις , τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης τα όποια σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από τις κυβερνήσεις και τις περιφέρειες για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και της κερδοφορίας. Εξαιτίας αυτών των πολιτικών και εδώ στην Κ. Μακεδονία, χιλιάδες αγρότες ξεκληρίστηκαν, εγκατέλειψαν τις καλλιέργειες τους και επιδεινώθηκε η θέση μας. Χιλιάδες απειλούνται με κατασχέσεις στην περιουσία τους. Πουλάμε τζάμπα στους έμπορους για να πλουτίζουν τα μονοπώλια διάθεσης των προϊόντων μας και τα γνωστά σε όλους καρτέλ τόσο στο γάλα όσο και σε αλλά προϊόντα. Ο ανταγωνισμός τους κλείνει εργοστάσια όπως τα εργοστάσια της Ελληνικής βιομηχανίας ζάχαρης και οδηγεί στην συγκέντρωση της παράγωγης και της εμπορίας σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις που κάνουν κουμάντο στην οικονομία, διαθέτοντας ακριβά τα προϊόντα μας τα όποια στην τελική δεν μπορούν να τα αγοράσει ο λαός αφήνοντας ανικανοποίητες σημαντικές κοινωνικές ανάγκες . Το ΚΚΕ και οι υποψήφιοί του με την Λαϊκή Συσπείρωση, διαθέτουν όλες τις δυνάμεις τους για την στήριξη των αγροτικών αγώνων. Μάχεται στην παντού και στα Περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια αλλά και στους δρόμους του αγώνα όπου συναντηθήκαμε με μικρούς και μεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής για τα συμφέροντα και τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων. Αγωνίζεται για να διαμορφωθεί η συμμαχία ανάμεσα στους βιοπαλαιστές μικρομεσαίους αγρότες και τους εργαζόμενους, τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για να εμποδίσουμε και να βάλουμε τέλος στην βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση. Η ψήφος στο ΚΚΕ και στην λαϊκή συσπείρωση είναι η μονή ψήφος διεξόδου. Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν μπροστά σε αυτήν την εκλογική μάχη είναι, θα συνεχίσουμε στον ίδιο δοκιμασμένο δρόμο ή θα βαδίσουμε σε ένα διαφορετικό δρόμο, αυτόν της αντεπίθεσης ,της πάλης με σημαία τις σύγχρονες ανάγκες του λάου. Ευχαριστώ πολύ.


 

ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΑΔΗ ΠΕΤΡΟΥ

Το μόνο δίλημμα που υπάρχει μπροστά από κάθε νέο εργαζόμενο, φοιτήτη, σπουδαστή, μαθητή, είναι αν μετά τις εκλογές, αυτοί που χαντακώνουν τις ζωές μας θα πανηγυρίζουν, ή αν θα κάνουμε την πραγματική διαφορά, θα δυναμώσουμε τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης παντού, θα γεμίσουμε τα λαϊκά και τα περιφερειακά συμβούλια, με αγωνιστές, αν θα οργανώσουμε την δική μας απάντηση, την αντεπίθεσή μας, ενάντια στην ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων. Η τοπική διοίκηση δεν είναι, όπως θέλουν και τους βολεύει να την παρουσιάζουν: κάτι διαφορετικό, έξω από κόμματα, από την κεντρική πολιτική σκηνή. Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια οι δήμοι, και ακόμα περισσότερο οι περιφέρειες αποτελούν εξαιρετικά αποτελεσματικά εργαλεία για να υλοποιούνται και να προωθούνται όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, όλες οι μνημονιακές δεσμεύσεις που και στην ανάπτυξη που ήρθε, είναι όλοι εδώ. Στον κλάδο του Εμπορίου, στον οποίο εργάζομαι, ζήσαμε οι εργαζόμενοι από πρώτο χέρι το πώς οι προοδευτικοί και εκσυγχρονιστές δήμαρχοι και περιφερειάρχες, έβαλαν και αυτοί το χεράκι τους για να ξεθεμελιώσουν κάθε μας δικαίωμα στους χώρους δουλειάς. Τα παραδείγματα στην Περιφέρειά μας είναι πάρα πολλά. Είναι οι λευκές νύχτες, δηλαδή η δουλειά μέχρι τα μαύρα μεσάνυχτα, που έφεραν στην πόλη μας, τόσο ο δεξιός δήμαρχος Αμπελοκήπων, όσο και ο κεντροαριστερός και στηριζόμενος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δήμαρχος Θέρμης. Είναι η πρόκληση του προοδευτικού Μπουτάρη, που από τη μια έγραφε στο twitter πως λυπάται τις κατάκοπες, όπως ανέφερε, εργαζόμενες μητέρες, που λόγω ωραρίου δεν προλαβαίνουν να δουν τα παιδιά τους, αλλά ο ίδιος πρωτοστάτησε στο να διευρυνθούν οι Κυριακές που θα είναι τα καταστήματα στο ιστορικό κέντρο της πόλης ανοιχτά! Αλλά και η Περιφέρεια, εκτός του ότι πρωτοστάτησε σε όλα τα παραπάνω παραδείγματα, σαν κερασάκι στην τούρτα, πέρσι το καλοκαίρι αποφάσισε την παράταση του ωραρίου στην περιοχή της Χαλκιδικής μέχρι και τη μία το βράδυ. Οι μόνες δυνάμεις που αντιτάχθηκαν σε αυτούς τους σχεδιασμούς, που ενημέρωσαν άμεσα το λαό, και μπήκαν μπροστά, μαζί με τους εργαζόμενους για να μην υλοποιηθούν οι αντιλαϊκές πολιτικές, ήταν οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Αυτό πρέπει να είναι το κριτήριο για έναν νέο εργαζόμενο μπροστά στις κάλπες: δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, που θα προωθούν τις κατευθύνσεις των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που θα παίρνουν μέτρα για την ενίσχυση της κερδοφορίας 1 των μονοπωλίων, ή που με εκλεγμένους αγωνιστές, θα βάζουν εμπόδια στο τσάκισμα της ζωής μας, που θα βάζουν σε πρώτο πλάνο τη διεκδίκηση μέτρων σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες. Προσπαθούν να πείσουν, κυρίως οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ, για το φιλολαϊκό, αριστερό τους προφίλ, με τα δήθεν προοδευτικά μέτωπα που στήνουν.Λένε πως έτσι θα εμποδίσουν τους φασίστες, την άνοδο της ακροδεξιάς. Την ίδια στιγμή, χαριεντίζονται με τους ναζί εγκληματίες της ΧΑ, στο Καστελόριζο, στις παρελάσεις. Ψηφίζουν με ένα στόμα μια φωνή, το τσάκισμα των ζώων μας, όπως για παράδειγμα, για τη διεύρυνση το ωραρίου στη Χαλκιδική. Δίνουν χώρους για τα εθνικιστικά, φασιστικά γλέντια στους εγκληματίες. Μόνο μετά την παρέμβαση των εκλεγμένων της παράταξής μας, και φυσικά μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις του λαού της Θεσσαλονίκης, τα μάζεψαν. Αυτός είναι ο μόνος προοδευτικός δρόμος, ενάντια στο φασισμό, και τις αιτίες που τον γεννά. Μιλούν εξ ονόματός μας, εξ ονόματος της νέας γενιάς, που λένε είναι η ελπίδα, που τονίζουν πως θα πρέπει να στηριχτεί. Μιλούν για εκσυγχρονισμό της περιοχής, για την ανάπτυξή της. Πως ακριβώς εννοούν την ανάπτυξη; Με περιοχές που πλημμυρίζουν με μισή ώρα μπόρα; Με εργασιακούς χώρους που δεν τηρούν κανένα μέτρο πυρασφάλειας, αντισεισμικής θωράκισης, όμως ως δια μαγείας καταφέρνουν να παίρνουν άδεια λειτουργίας; Με συγκοινωνίες όπως ο ΟΑΣΘ, με αστικά που μένουν στο δρόμο, με δρομολόγια που το να τα περιμένεις στην στάση, διαρκεί όσο ένα ταξίδι μέχρι την Κατερίνη; Πως ακριβώς στηρίζουν τη νέα γενιά; Με τους δωρεάν χώρους άθλησης, πολιτισμού να ρημάζουν από την υποχρηματοδότηση, από την έλλειψη προσωπικού; Με το να πλασάρουν σε ιδιώτες τα θέατρα, τα γήπεδα, κάθε σπιθαμή για την αξιοποίηση του ελεύθερού μας χρόνου; Με το να φτιάχνουν θαλάμους για τους εξαρτημένους, καταδικάζοντας τους σε μια ζωή με δόσεις; Είναι στήριξη για τα νέα ζευγάρια τα πανάκριβα τροφεία στους βρεφονηπιακούς σταθμούς; Οι ελάχιστες θέσεις στους δημόσιους παιδικούς σταθμούς; Οι διαφορές των άλλων κομμάτων φαίνονται και από τις μεταγγραφές των στελεχών και υποψήφιων τους, που θα ζήλευε μέχρι και η premier league. Τόσο διαφορετικά κόμματα, αλλά όλα μαζί ψηφίζουν κάθε φορά τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις. Όλα ενώνονται κάτω από τη σημαία των πολυεθνικών. 2 Σε αυτή τη μαύρη ζωή που μας έχουν φτιάξει εμείς απαντάμε με ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες, και στην περιφέρεια. Δυναμώνουμε το ρεύμα διεκδίκησης μέτρων που ακουμπάνε στις ανάγκες μας, στις ανάγκες που έχει και μπορεί να καλύψει κάθε άνθρωπος στον 21ο αιώνα. Δεν συνηθίζουμε στη μιζέρια, δεν χαμηλώνουμε τις απαιτήσεις για χάρη της ανάπτυξής τους. Δε δεχόμαστε να ζήσουμε χειρότερα από τις προηγούμενες γενιές, δεν ανεχόμαστε να αφήσουμε στάχτες και αποκαΐδια στα παιδιά μας. Αυτή είναι η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης: πάλη μέσα και έξω από τα τοπικά συμβούλια για δήμους και περιφέρειες μπροστάρηδες στις διεκδικήσεις των εργαζόμενων, των φοιτητών, των μαθητών. Για χώρους και υποδομές, προς όφελος του λαού, δημόσιους και δωρεάν, που να καλύπτουν τις ανάγκες μας για αθλητισμό, αναψυχή. Για τη διεκδίκηση σύγχρονων και ασφαλών σχολείων, παιδικών σταθμών. Για την ύψωση τείχους αλληλεγγύης σε οποιαδήποτε κατάσχεση, για την πραγματική ανακούφιση όσων ζουν στα όρια της εξαθλίωσης. Για να μπουν πιο γερά θεμέλια στον αγώνα για μια κοινωνία που μπορεί να χωρέσει και να μεγαλώσει τα όνειρα της νέας γενιάς! Για εμάς τους νέους εργαζόμενους, υπάρχει μόνο ένας δρόμος: ισχυρό ΚΚΕ παντού, για να κάνουμε την πραγματική διαφορά.


 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΑΛΕΑ ΝΙΚΟΥ

Όλα αυτά τα χρόνια που υπηρετώ την μουσική και το γνήσιο λαϊκό τραγούδι κατάλαβα ότι ποτέ αυτό δεν ήταν ξεκομμένο από τις αγωνίες και τους αγώνες του λαού μας για ένα καλύτερο μέλλον. Κατάλαβα ότι η καλλιτεχνική δημιουργία συνθλίβεται καθημερινά από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων που τις υπηρετούν. Σε αυτή μου την πορεία, στον αγώνα ενάντια στο να μετατραπεί ο πολιτισμός σε εμπόρευμα, αποφάσισα να συμπορευτώ με το ΚΚΕ. Το μόνο κόμμα που στηρίζει, που αγωνίζεται για να ανθίσει ο πολιτισμός στον τόπο μας. Η μόνη δύναμη που συνειδητά και με συνέπεια παλεύει για να σταθεί ο λαός μας όρθιος, να διεκδικήσει αυτό που του αξίζει, μια καλύτερη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Τότε που τα τραγούδια μας θα βρουν το βαθύτερό τους νόημα Δυνατό χαρτί της περιοχής μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της που ασχολείται με τον πολιτισμό και θα πρέπει να του δοθεί βήμα, στο βαθμό που η δημιουργία του θα αγκαλιάζει τις πλατιές λαϊκές μάζες. Χρειάζεται να ξεφύγουν οι Δήμοι, οι Περιφέρειες από τη λογική της επιχειρηματικής λειτουργίας. Οι πολιτιστικοί οργανισμοί λειτουργούν με τη λογική της ανταποδοτικότητας, για τα τμήματα εκμάθησης τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Σήμερα αυτό που συμβαίνει είναι λόγω υψηλού κοστολογίου ελάχιστος κόσμος να έχει πρόσβαση στα προγράμματα και τις δομές του. Είναι ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα σε εκδηλώσεις που θα αγκαλιάζουν όλες τις γειτονιές της πόλης. Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στις ελιτίστικες παραγωγές που δεν αφορούν τα πλατιά λαϊκά στρώματα και διοργανώνονται από την τοπική διοίκηση κι ένα κάρο ΜΚΟ απαξιώνοντας τις συλλογικότητες της πόλης. Που Απευθύνονται σε ένα κλειστό κύκλο ενώ για την υλοποίησή τους διατίθεται τεράστια ποσά για τις σημερινές συνθήκες Στις επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές επιλέγω να δώσω τη μάχη μέσα από το ψηφοδέλτιο της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που στηρίζεται από το ΚΚΕ, γιατί ποτέ μου δεν θεώρησα μονόδρομο την επιλογή του λιγότερο κακού. Γιατί οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές είναι πολιτικές εκλογές. Τα προβλήματα των δήμων και των Περιφερειών είναι απότοκα της εφαρμογής συγκεκριμένων πολιτικών, των ίδιων πολιτικών που κάνουν κάθε μέρα τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους. Γιατί το ερώτημα είναι πώς θέλουμε τους δήμους και τις Περιφέρειες: Στηρίγματα των επιχειρηματικών ομίλων, μηχανισμούς επιβολής φόρων και αντιλαϊκών μέτρων και πολιτικών ή εργαλεία διεκδίκησης ενός καλύτερου αύριο για εμάς και τα παιδιά μας; Για τους ίδιους ακριβώς λόγους στις ευρωεκλογές αλλά και στις βουλευτικές εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, θα στηρίξω τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Γιατί αγωνιστής δεν είναι εκείνος που συμβιβάζεται και διαχειρίζεται, αλλά εκείνος που παλεύει και δημιουργεί δίπλα σε όσους δοκιμάζονται. Γιατί δεν υπάρχει ελπίδα χωρίς πολιτιστική ανάπτυξη και δεν υπάρχει μουσική, λαϊκό τραγούδι χωρίς αγώνα, μαζί με τον λαό για το λαό.


 

ΟΜΙΛΙΑ ΠΑΛΑΝΤΖΑ ΝΑΣΙΑ

Φίλες και φίλοι, Συντρόφισσες και Σύντροφοι Στην σημερινή εκδήλωση θα ήθελα να αναφερθώ από την πλευρά μου στην σημασία που αποκτά στις σημερινές συνθήκες να δοθεί αποφασιστική απάντηση στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις από την νεολαία της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Απάντηση που θα «βροντοφωνάζει» ότι η νεολαία έχει όνειρα και αγωνίες που δεν μπορεί κανείς να τσακίσει. Μια απάντηση που θα στοχοποιεί τον πραγματικό ένοχο για τα σημερινά μας αδιέξοδα και θα δείχνει όμως και την διέξοδο στο σήμερα. Η Δυτική Θεσσαλονίκη μπαίνει στο επίκεντρο της σημερινής βάρβαρης πολιτικής καθώς είναι η περιοχή που χτυπά η καρδιά της εργατικής τάξης της πόλης. Η ανάπτυξη της βιομηχανίας στην περιοχή, µε πετροχημικά εργοστάσια, διυλιστήρια και βυρσοδεψία δημιούργησε γενιές εργατών που συνεχίζουν μέχρι σήμερα. Εμείς, οι νέοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, καθημερινά αντικρίζουμε στην καθημερινότητα μας τις συνέπειες της εφαρμογής όλων των αντιλαϊκών μέτρων που έχουν ψηφιστεί αυτά τα χρόνια με την εφαρμογή των αμέτρητων μνημονικών νόμων και όχι μόνο. Είναι αυτά τα αντιλαϊκά μέτρα για τα οποία όλο το προηγούμενο διάστημα ανοίξαμε μέτωπο αντεπίθεσης. Είναι το μαθητικό και το φοιτητικό κίνημα που από την αρχή της χρονιάς ξεκαθάρισε με τις μεγάλες του κινητοποιήσεις στην κυβέρνηση και στον κ. Γαβρόγλου ότι δεν ανέχεται ένα «σχολείο» εξεταστικό κέντρο που κοιτάει την τσέπη μας και ένα πανεπιστήμιο –πεδίου ανταγωνισμού των ομίλων και των επιχειρήσεων- που τσακίζει το μέλλον μας. Εμείς ήμασταν που με τους αγώνες μας αναχαιτίσαμε στην πράξη την πολιτική τους, τους βάλαμε εμπόδια, τους καθυστερήσαμε. Αγωνιστική απάντηση δόθηκε και χθες στις φοιτητικές εκλογές με την Πανσπουδαστική να εκλέγεται 1η δύναμη σε 66 τμήματα πανελλαδικά, 15 στο ΑΠΘ, με αύξηση 5% στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με πρωτιές για πρώτη φορά σε συλλόγους πχ ΤΕΦΑΑ, Ιατρική, με τους φοιτητές να εκλέγουν αγωνιστικούς συλλόγους που θα εναντιώνονται στις πολιτικές της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου, θα διεκδικούν και θα οργανώνουν τον αγώνα της σπουδάζουσας νεολαίας. Και από το βήμα σήμερα τους λέμε ξεκάθαρα: o Δεν ανεχόμαστε σε περιοχές όπως στο Κορδελιό, στον Εύοσμο, στην Ευκαρπία και αλλού να βλέπεις μαθητές που κάνουν μάθημα σε kibo, στα υπόγεια και στους διαδρόμους. Να βλέπεις προαύλια που αντιστοιχούν σε ένα τετραγωνικό ανά μαθητή και αίθουσες που χωρίζονται με γυψοσανίδες, για να εξυπηρετήσουν διπλάσιο αριθμό μαθητών. Δεν γίνεται το 2019 με την ανάπτυξη αυτή της επιστήμης και της τεχνολογίας, της ανθρώπινης γνώσης και των δυνατοτήτων που δίνει η εποχή μας να αντικρίζουμε τέτοιες εικόνες. Με τους αγώνες μας το επόμενο διάσημα θα διεκδικήσουμε πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία. o Δεν ανεχόμαστε να βλέπουμε τους φίλους μας και εμάς να μην εργαζόμαστε πάνω στο αντικείμενο μας μετά το πτυχίο ή ακόμα και πριν από αυτό να εργαζόμαστε παράλληλα με τις σπουδές μας για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα υπέρογκα έξοδα που απαιτούνται σήμερα για να μορφωθεί σήμερα ένας νέος. Αν πάτε από τις καφετέριες και στα επισιτιστικά μαγαζιά της Πολίχνης, του Εύοσμου, στους Αμπελόκηπους αλλά και αλλού θα αντικρίσετε την πραγματικότητα αυτή. Δεν γίνεται την ίδια στιγμή που υπάρχουν τόσες ανάγκες για τον λαό μας οι οποίες έχουν εκτοξευθεί την περίοδο της κρίσης, η πολιτική αυτή που εφαρμόζεται σήμερα να μας αφήνει άνεργους ενώ θα μπορούσαμε με την επιστήμη μας να καλύψουμε και να διευρύνουμε τις ανάγκες αυτές. Στον αγώνα που δίνουμε χιλιάδες νέοι που έχουμε τις ίδιες ανησυχίες, που συναντάμε τα ίδια εμπόδια, πρωτοστατούμε στις σχολές μας μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις να οργανώσουμε τον αγώνα μας για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας: Για αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων από το κράτος, για ένα πτυχίο αναβαθμισμένο, με ολόπλευρη και ολοκληρωμένη μόρφωση, χωρίς πετσόκομμα της γνώσης, με πρακτική άσκηση ενταγμένη σε αυτό, ώστε να μπορεί να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για δουλειά. Για κατάργηση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, ώστε ο καθένας να μπορεί να εξειδικευτεί στο αντικείμενο που αγαπά χωρίς να μπαίνει εμπόδιο η τσέπη του. o Δεν ανεχόμαστε να βλέπουμε νέους σαν εμάς να οδηγούνται από τα αδιέξοδα της ζωής στην ναρκωκουλτούρα και στην χρήση ουσιών. Ένα φαινόμενο το οποίο είναι έκδηλο στις φτωχογειτονιές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, γύρω από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Σταυρούπολης και αλλού. Καταδικάζουμε την σημερινή πολιτική που το μόνο που γνωρίζει είναι να δημιουργεί τα αδιέξοδα αυτά, να νομοθετεί χώρους εποπτευόμενης χρήσης δηλαδή, χώρους «εποπτευομένου» θανάτου, προωθώντας τη λογική της ΕΕ που εστιάζει στη μείωση της βλάβης. Ως νέοι που δεν ανεχόμαστε να σπουδάζουμε σε ένα χώρο που υπάρχουν άνθρωποι που σβήνουν, πήραμε πρωτοβουλίες μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους, με ενημερώσεις, εκδηλώσεις σε συνεργασία με ειδικευμένους επιστήμονες, με το ΚΕΘΕΑ . Μετά από χρόνια, οι σχολές μας αποτελούν κύτταρα ζωής για τους φοιτητές, με προβολές ταινιών από κινηματογραφικές ομάδες, με αθλητικά τουρνουά ποδοσφαίρου μεταξύ των συλλόγων, με τουρνουά σκάκι κλπ, και ας προβάλλεται από τα αστικά ΜΜΕ και άλλες πολιτικές δυνάμεις μια εικόνα απόλυτης διάλυσης. o Και μέσα σε όλα αυτά θέλεις να πάρεις μια ανάσα και δεν μπορείς. Και που να μπορέσεις όταν μεγάλες εκτάσεις γης παραμένουν αναξιοποίητες, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν πράσινες οάσεις για τον λαό μας όπως τα χίλια στρμ που συνθέτουν τα στρατόπεδα του Παύλου Μελά και του Καρατάσου ή δίνονται ως «φιλέτα» στους ιδιώτες όπως τα στρατόπεδα Μεγάλου Αλεξάνδρου και Παπακυριαζή στους Αμπελόκηπους που δόθηκαν στο «Υπερταμείο». Και να σαν να μην έφθαναν αυτά έχεις τα ΕΛΠΕ και το ΤΙΤΑΝ να μετατρέπουν περιοχές όπως τον Εύοσμο, το Κορδελιό και την Ευκαρπία σε «βάλτους» μόλυνσης και δυσοσμίας. Την ίδια στιγμή που ο λαός μας και η νεολαία έχει ανάγκη από πράσινο, χώρους αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού, από έργα πολιτικής προστασίας, όπως αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά, η σημερινή πολιτική αξιώνει την γη ως «φιλέτο» και εντάσσει τις υποδομές ουσίας για τα λαϊκά συμφέροντα στην λογική κόστους οφέλους. o Στα παραπάνω δεν μπορούμε να παραλείψουμε και την τραγική κατάσταση που αφορά τις αστικές συγκοινωνίες της Δυτικής Θεσσαλονίκης που δεκάδες λεωφορεία είναι ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, αναλώσιμων, και προσωπικού, με την αναμονή να χτυπάει κόκκινο.. Δεν γίνεται να ταλαιπωρούμαστε και να στριμωχνόμαστε σαν «σαρδέλες» επειδή θέλουμε να πάμε να μορφωθούμε στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο ή να πάμε στο κέντρο της πόλης. Η νεολαία και ο λαός πρέπει προβάλουμε ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα την ανάγκη για συλλογική μαζική πάλη, ενωμένα και συντονισμένα για σύγχρονες φτηνές συγκοινωνίες, αλλά και συνολικότερα το ζήτημα της μέριμνας. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των φοιτητικών εστιών, που κανείς δεν τολμά να πάρει την ευθύνη για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν εκατοντάδες συμφοιτητές μας, για τις υποδομές που καταρρέουν, για το εστιατόριο που ανοίγει και κλείνει ανάλογα με τα κέρδη της εργολαβίας, για τον περιορισμένο αριθμό φοιτητών, μόλις 2% στο ΑΠΘ, που γίνονται δεκτοί, την ίδια στιγμή που ανοίγουν συζητήσεις για επιβολή ενοικίου στις εστίες. o Στην αυτή κατάσταση γεννιέται και τρέφεται το φαινόμενο του φασισμού που στην περιοχή μας είναι πολύ έντονο. «Πυρήνες» της ΧΑ και του Ιερού λόχου προσπαθούν να δηλητηριάσουν τις συνειδήσεις της νεολαίας με το δηλητήριο του εθνικισμού και του ναζισμού με αφορμή διάφορα γεγονότα όπως την παρουσία προσφυγόπουλων από την Συρία στα σχολεία της περιοχής μας ή την μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών. Τους απαντάμε ότι δεν θα τους αφήσουμε να σταθούν πουθενά. Ούτε στα σχολεία, ούτε στις σχολές μας, κάτι που κάναμε ξεκάθαρο μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους με την καταδίκη για την βεβήλωση του εβραϊκού μνημείου από φασιστοειδή στο χώρο του ΑΠΘ και κινητοποίηση για την άμεση αναστύλωση του. Η νεολαία, και με αφορμή το «κυνηγητό» που πραγματοποίησε το λαϊκό κίνημα και το Κόμμα μας για να μη γίνει πουθενά στην πόλη η εθνικιστική εκδήλωση του ιερού λόχου, δηλώνει ρητά: Έξω οι φασιστές από τις γειτονιές μας. Δημοτικές Αρχές, Περιφερειακή Αρχή και οι λοιπές παρατάξεις του «αντιλαϊκού» τόξου έχουν πάρει θέση απέναντι μας. Η πολιτική που ακολουθούν βρίσκει της ανάγκες μας απέναντι της. Γιατί είναι αυτοί που στηρίζουν την ΕΕ των 16.6 εκατομμυρίων ανέργων, των 113 εκατομμυρίων που ζουν στο όριο της φτώχειας και του αντικομουνισμού. Γιατί είναι αυτοί που κοστολογούν τις ανάγκες μας στην λογική «κόστους οφέλους», γιατί γι’ αυτούς η ζωή μας είναι «μισθολογικό κόστος» και τα όνειρα μας δεν χωράνε στον δικό τους «δημοσιονομικό χώρο». Τους απαντάμε ότι εμείς δεν σκύβουμε το κεφάλι και ατενίζουμε το μέλλον μας με επαναστατική αισιοδοξία γιατί γνωρίζουμε ότι ο θέσεις του Κόμματος μας «δίνουν το χέρι σε όποιον σηκώνεται». Γιατί εμείς γνωρίζουμε πολύ καλή ότι η γενιά μας είναι αυτή που θα φέρει τα «πάνω κάτω», θα ανατρέψει τα αντιλαϊκά τους σχέδια και την εξουσία αυτών που σήμερα κάνουν μπίζνες πάνω στις ζωές και στις αγωνίες μας. Μπροστά τις εκλογές αυτές, λοιπόν, η νεολαία ψηφίζει και ισχυροποιεί παντού το ΚΚΕ, σε Δήμους, Περιφέρειες, στην Ευρωβουλή και στην Βουλή. Δεν σκορπάμε την ψήφο μας. Στοχεύουμε σωστά. Με το ΚΚΕ ισχυρό παντού για να δώσουμε από την επόμενη μέρα των εκλογικών μαχών από καλύτερες θέσεις την μάχη της ζωής και του αγώνα, για το μέλλον που μας αξίζει.


ΟΜΙΛΙΑ ΣΓΟΥΡΟΥ ΘΑΝΑΣΗ

Φίλες και φίλοι , Ολοί εμείς οι εκατοντάδες νέοι και νέες που είμαστε υποψήφιοι σε όλη την Ελλάδα με τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης , αποφασίσαμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα μπροστά, έξω από το κλίμα απογοήτευσης και μοιρολατρίας. Μακριά από όσους θέλουν τη νεολαία απλό θεατή των εξελίξεων εις βάρος της , που θα αποδέχεται χωρίς αντίρρηση να χειροτερεύει η ζωή και το μέλλον της , που θα τη χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα αντιλαϊκά σενάρια της επόμενης μέρας. Η νέα γενιά μπορεί να μεγάλωσε μέσα στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης , μπορεί να μην έχει ζήσει τις κατακτήσεις που είχε το εργατικό και λαϊκό κίνημα παλαιότερα, μπορεί να έχει ανασφάλεια για το μέλλον, αλλά δεν έχει πάψει να έχει μεγάλα όνειρα και ανάγκες αντίστοιχα της εποχής μας. Αυτές οι ανάγκες και τα όνειρα όμως είναι που συνθλίβονται μέσα σε αυτό το σύστημα, μέσα από την πολιτική της ΕΕ, που ακολουθούν πιστά τόσο η σημερινή όσο και η αυριανή κυβέρνηση, αλλά και οι εκπρόσωποι τους σε δήμους και περιφέρειες. Όσο κι αν προσπαθούν δεν μπορούν να πείσουν ότι αυτό θα αλλάξει με την πολυδιαφημισμένη ανάπτυξη που έρχεται όπως λέει η κυβέρνηση. Ήδη οι νέοι έχουν πείρα από μια σειρά κλάδους , όπως στον κλάδο της πληροφορικής που είναι σε ανάπτυξη και απασχολείται νέο δυναμικό, για το τι έχει σημάνει αυτή για τις ζωές τους. Γιατί ανάπτυξη για αυτούς σημαίνει χαμηλοί μισθοί και ελαστικό ωράριο για εμάς. Μεγάλα κέρδη για αυτούς σημαίνει εντατικοποίηση και απλήρωτες υπερωρίες για τους εργαζόμενους. Η ανάπτυξη και η κερδοφορία τους βασίζεται στα τσακισμένα δικαιώματα , ειδικά των νέων εργζόμενων. Αυτοί είναι ο εύκολος στόχος. Για αυτό και η κυβέρνηση τώρα προχωρά και ένα βήμα παραπέρα, για να το κάνει πιο εύκολο, με το νέο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία που αποσυνδέει πλήρως το δικαίωμα στην εργασία από την επιστημονική γνώση και το πτυχίο των σχολών ΑΕΙ ΤΕΙ. Κάνει τους νέους κυνηγούς πιστοποιητικών , σεμιναρίων και δεξιοτήτων για να βρούν – αν βρουν δουλειά! Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της πληροφορικής και τον τηλεπικοινωνιών έχουν βιώσει στο πετσί τους και ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω: 1 1) Για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ η ανάπτυξη του ομίλου σημαίνει κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμών για να υπογράψουν εθελούσια απόλυση για να μειωθεί το …μισθολογικό κόστος του ομίλου . 2) Για τις νέες εργαζόμενες μητέρες στα Τηλεφωνικά κέντρα η ανάπτυξη τους σημαίνει πέρα από το άγχος της ανατροφής των παιδιών να ζουν με το άγχος του καθημερινού πιασίματος στόχων και το φόβο της απόλυσης 3) Για τους εργαζόμενους της Cyta η εξαγορά από τη Vodafone που θα ανεβάσει τα κέρδη του ομίλου σημαίνει επιλογή μεταξύ της ανεργίας και της μετακίνησης σε γραφείο επινοικιαζόμενης εργασίας. 4) Οι χιλιάδες εργαζόμενοι σε εταιρείες πληροφορικής πληρώνουν την ανάπτυξη του κλάδου με ωράριο που είναι “flexible” με απλήρωτες υπερωρίες μέχρι να βγεί η νέα έκδοση. Οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν πρόσφατα εδώ στην περιοχή λόγω μειωμένης κερδοφορίας γνωστής επιχείρησης του κλάδου. Σε αυτές τις συνθήκες οι καινοτόμες ιδέες των νέων , οι πρωτοπόρες σκέψεις τους πνίγονται στα δεσμά της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας . Οι καινοτόμες σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις ασφυκτιούν μέσα στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν για την ουσιαστική βελτίωση της ζωής μας . Πολλοί υποψήφιοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι των υπόλοιπων κομμάτων απευθύνονται στη νεολαία χρησιμοποιώντας την καραμέλα της αξιοποίησης της «καινοτομίας». Δε μας λένε όμως πως θα αξιοποιηθεί η καινοτομία υπέρ των νέων όταν αυτή είναι ιδιοκτησία των λίγων. Πως θα αναπτυχθούν καινοτόμες ιδέες όταν αυτές συνθλίβονται μέσα στην ελεύθερη καπιταλιστική αγορά με την κυριαρχία συγκεκριμένων εταιρειών και ομίλων. Γιατί όλες οι καινοτόμες εξελίξεις δεν χρησιμοποιούνται υπερ του λαού για την αντιμετώπιση οξυμένων ζητημάτων, όπως οι συνέπειες από φυσικές καταστροφές , από τους σεισμούς , από τις συνέπεις της ρύπανσης στις πόλεις . Πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε κάτι από στόχους και συνθήματα που δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας . Αυτό αποδείχθηκε και με τον «εθνικό στόχο» της εξόδου από τα μνημόνια που προέβαλλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. 2 Τώρα μας λένε να επιλέξουμε την κυβέρνηση που θα μας οδηγήσει ασφαλέστερα στην επίτευξη του στόχου της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Η νεολαία έχει τους δικούς της στόχους : Το στόχο για μια καλύτερη ζωή με σταθερή δουλειά με δικαιώματα Για σπουδές ολοκληρωμένες , χωρίς εμπόδιο με όλη τη σύγχρονη επιστημονική γνώση Για ελεύθερη πρόσβαση σε χώρους άθλησης και πολιτισμού . Αυτοί οι στόχοι δεν χαρίζονται μόνο κατακτιούνται ! Με αγώνα στη δουλειά, στη ζωή , στους χώρους μόρφωσης! Γι αυτό στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές επιλέγουμε αυτούς που θα ενισχύσουν αυτόν ακριβώς τον αγώνα. Που θα σταθούν από θέσεις μάχης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας , για τη διεκδίκηση των αναγκών μας . Που θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή μαζί μας στον αγώνα. Γι αυτό σε όλες τις κάλπες στηρίζουμε τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ. Η νεολαία μπορεί φέτος να κάνει τη διαφορά με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ , την άνοδο του σε ψήφους και ποσοστά, ώστε την επόμενη μέρα να δυναμώσει ο αγώνας απέναντι στην πολιτική της ΕΕ που τσακίζει τη ζωή και το μέλλον μας, απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση θα την υλοποιεί . Να δυναμώσει ο αγώνας για την απομόνωση των Ναζί της ΧΑ παντού σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης. Σε όλες τις εκλογές οι νέοι έχουν τη δικιά τους επιλογή, δεν διαλέγουν την αποχή. Γιατι αποχή σημαίνει λευκή επιταγή σε όσα σχεδιάζουν για το μέλλον μας. Την αποχή μας την μετράνε σαν αποδοχή της πολιτικής τους , αυτό έκαναν όλη την προηγούμενη τετραετία μετά την αποχή ρεκόρ του 2015. Όλοι όσοι προβληματίζονται, αγανακτούν , οργίζονται , αγωνιούν για το μέλλον τους , όλοι οι νέοι που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα έχουν τη δικιά τους επιλογή : τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ παντού ! Στις δημοτικές, περιφερειακές και στις ευρωεκλογές. Για να ανοίξουμε το δρόμο και την προοπτική για το αύριο για να κατακτήσουμε το δικό μας μέλλον.